Nalaten zonder testament: maak nalaten makkelijker!

Ja dat kan! Het opstellen van een testament is voor de meeste mensen als een berg waar ze tegen op zien. Mensen moeten echt alles in de volle breedte overdenken voor als ze doodgegaan zijn. Bijna niemand vindt het leuk om over dat laatste na te denken. Dat gaat op voor mensen die nog geen testament hebben, maar ook voor mensen die er al wel een hebben. En er zijn natuurlijk legio mensen die voldoende hebben aan de wettelijke erfregels en daarom geen testament willen. Dat levert voor goede doelen en potentiele erflaters dus een enorme barrière op om bij elkaar te komen.

Een vrijwel onbekende mogelijkheid om na te laten aan goede doelen is de testamentaire akte als aanvulling op een testament of op de wettelijke regels. Een legaat, bijvoorbeeld in de vorm van een geldbedrag, kan vastgelegd worden in een notariële akte, die eveneens in het Centraal Testament Register vastgelegd wordt.  Zo’n notariële legaat-akte is vergelijkbaar met de oude periodieke schenkingsakte zoals we die vroeger bij de notaris op lieten maken qua eenvoud. Het is een juridisch waterdichte manier om een testamentaire schenking aan een goed doel eenvoudig en goedkoop te regelen.

Voor alle babyboomers die vinden dat hun kinderen toch al goed bedeeld zijn, voor al die mensen die geen testament nodig hebben en voor al die mensen die geen nieuw testament op willen stellen biedt deze z.g. legaat-akte een heel laagdrempelige oplossing om hun favoriete goede doel(en) testamentair te bedenken.

Natuurlijk, in veel gevallen is het voor de erflater wel degelijk verstandig om een testament op te stellen. Een bestaand testament is verouderd, persoonlijke omstandigheden zijn veranderd enzovoorts. Als (vertegenwoordiger van een) goed doel is het goed om nadrukkelijk daarop te wijzen en op de zin van onafhankelijk notarieel advies hierover. Benoem daarbij ook dat een legaat-akte in overeenstemming moet zijn met de wettelijke regels en eventuele testamentaire bepalingen. Zowel erflater als goed doel moeten dat zien te vermijden.

Daarmee is de legaat-akte een prima middel om potentiele erflaters te helpen hun goede doelen te steunen. Dat kan nog een stap eenvoudiger door online deze legaat-akte op te stellen en vervolgens eenmaal naar de notaris te gaan om die te onderteken. GoedNalaten heeft met DoeHetZelfNotaris daarvoor een eenvoudige route opgesteld. Zowel rechtstreeks als via de aangesloten goede doelen kunnen erflaters deze akte opstellen en doorsturen naar de dichtstbijzijnde aangesloten notaris. Met een eenmalig bezoek aan de notaris voor de ondertekening is alles geregeld voor een heel scherp bedrag van € 125,-. All-in.

Laat weten wat je van het idee vindt.

Door | 2018-02-08T16:58:16+00:00 februari, 2018|0 Reacties

Geef een reactie