Er zijn geen officiele grenzen aan het aantal goede doelen dat u in uw testament kunt benoemen. Wij hebben zelfs wel eens een testament gezien met maar liefst 35 stuks. Die werden daar uiteindelijk allemaal niet blij van. Waarom zult u zich afvragen?

U verwacht van een goed doel dat zij hun aandeel van uw erfenis goed afhandelen met alle aktes en handtekeningen die daarbij komen kijken, dat uw erfenis zorgvuldig geadministreerd en verantwoord wordt en dat duidelijk is waaraan die besteed wordt. U kunt dan ook beter aan minder goede doelen een serieus bedrag nalaten, dat is veel effcienter. U bereikt er meer mee omdat er een kleiner aandeel in alle adminstratie gaat zitten.

Als u een goed doel tot erfgenaam benoemd adviseren wij tot een waarde van € 25.000,- niet meer dan een goed doel te benoemen. Daarboven kunt u overwegen om meer goede doelen te benoemen, maar blijft u per goed doel minimaal die grens aanhouden. En neem niet meer dan 3 of 4 goede doelen op. Uw erfgenamen moeten namelijk vaak gezamenlijk een besluit nemen (b.v. over de verkoop van uw huis) waarover ze het allemaal eens moeten zijn. U begrijpt wat er met die erfenis van 35 goede doelen gebeurde, er was altijd wel een goed doel oneens of spoorloos en het duurde jaren.

Als u een legaat nalaat aan een goed doel is het eenvoudiger om meerdere goede doelen te bedenken omdat dit administratief gezien simpel af te handelen is (vergelijkbaar met een schenking). Maar ook hier geldt: zadel uw executeur niet op met een groot aantal kleine legaten en let op dat de waarde van de legaten in verhouding is met de waarde van uw nalatenschap.

Door | 2018-02-02T16:04:54+00:00 februari, 2018|0 Reacties

Geef een reactie