Als u een goed doel in uw testament op wilt nemen en u wilt voorkomen dat er erfbelasting betaald moet worden over uw erfenis en/of legaat, dan is het goed om te controleren of uw goed doel een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is. Een ANBI is daar namelijk van vrijgesteld. Een goed doel krijgt een ANBI-erkenning van de overheid, of preciezer gezegd de Belastingdienst. Om voor die erkenning in aanmerking te komen moet er voldaan worden aan een aantal basisvoorwaarden en moet het goede doel basisinformatie publiceren op zijn website. Meer informatie daarover vind u op de website van de Belastingdienst.

Op de website van de Belastingdienst kunt u controleren of een goed doel inderdaad een ANBI-erkenning heeft: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/giften/anbi_zoeken/. Dat gaat niet altijd goed. Bv. kerken vallen vaak onder een zg groepsbeschikking. Veel goede doelen staan geregistreerd onder hun statutaire naam, die vaak iets anders is als hun “werknaam”. Als u bij een goed doel wilt navragen of ze ANBI zijn, vraag dan om een kopie van de ANBI-beschikking. Dan weet u meteen ook de statutaire naam en kunt u ook controleren of de ANBI-status nog steeds geldig is. Veel organisaties gebruiken het ANBI-logo om aan te geven dat ze erkend zijn. Dat is heel handig, maar niet 100 % zeker. Gebruik van dit logo wordt niet door de Belastingdienst gecontroleerd.

Voor het geval een goed doel zijn ANBI-erkenning zou kunnen verliezen, kunt u eventueel een reserve-goed doel in uw testament opnemen.

Door | 2018-02-02T16:06:04+00:00 februari, 2018|0 Reacties

Geef een reactie