Is Integratie de Toekomst van Fondsenwerving?

Als kartrekker van het Team Nalaten bij De Toekomst van Fondsenwerving kreeg ik de vraag wat de rol van integratie (tussen de verschillende fondsenwervende disciplines) is in het kader van de Toekomst van Fondsenwerving en in het bijzonder in het kader van de werving van nalatenschappen. Dat bracht mij tot een moment van AHA-beleving. AHA: hier raken we aan de filosofie van de beweging. En ik ben een filosofisch extremist, zuiverheid van de leer boven alles!

Wij zijn een integratie-beweging. Per definitie, maar allereerst per uitgangspunt. Het is niet de vraag of we aan integratie gaan doen, maar hoe. Wij hebben namelijk de donateur, het lid, de vriend als integraal uitgangspunt. It is all about THE DONOR EXPERIENCE. Wij bekijken fondsenwerving vanuit het ultieme integrale, DE DONATEUR ZELF.

De enige weg voorwaarts is dan hoe we samen (dus niet ieder voor zich) de donateur kunnen helpen om een optimale bijdrage te leveren aan ons goede doel. Let wel, optimaal en dat is iets anders als maximaal. Dat plaatst ook de DONOR JOURNEY in het centrum van de beweging. Tijdens die reis mogen de verschillende takken van fondsenwervende sport al dan niet aan boord komen bij de donateur, op een liefst gepast moment. Als fondsenwervers zijn we het daar snel over eens. Het gaat om de relatie op lange termijn. Wij bouwen dan wel steeds mooiere spreadsheets om de life time value te berekenen. Zo lang dat vooral over de €-value gaat blijven we de life time missen!

Als DTVF-beweging zullen we dat van onderaf ons eigen moeten maken. De echte uitdaging ligt in een cultuuromslag in de goede doelensector.  Bij de beleids- en programmamedewerkers, maar vooral bij besturen en directies die uit de ivoren torens moeten komen.

NB. Wij, als nalaten-“experts”, weten alles van integratie. Ergens tijdens die donor journey komen wij in beeld en soms aan boord. Mensen zien ons / ons goede doel en dat brengt ze op het goede idee van een nieuw testament. In verreweg de meeste gevallen brengen ze dat goede idee niet eens ter kennis aan ons goede doel. Soms komen we wel aan boord voor een goed gesprek. Maar aan het absolute eindpunt van de journey staan wij te wachten wat het geworden is. En hebben al die anderen tijdens de reis van alles gedaan wat juist wel of juist niet bijdraagt aan de donor experience in het algemeen en de legacy experience in het bijzonder. Dus wij kunnen alleen integraal bezig zijn ?.

Theo Hesen / Team Nalaten DTVF

Door | 2018-02-15T10:45:32+00:00 februari, 2018|0 Reacties

Geef een reactie